A.W. NIELSEN OG BRYGGERIARBEJDERNE

Tidligere snedker Jørgen Hansen (f.1924) fortæller følgende om direktør A.W. Nielsen: “A.W. Nielsen – eller AW som han jo hed – kunne vi godt lide. Udadtil kunne han måske nok være noget barsk og kølig, men vi overenskomstansatte – altså … Læs resten →
ALDERDOMSHJEM I MALTERIET

Kaj Hansen fortæller om arbejdet som kusk i 1930’erne: “Dengang mødte vi kl. 5.30 om morgenen oppe i stalden for at gøre hestene klar, og det betød, at jeg skulle hjemmefra Herlev kl. 4, for jeg cyklede nemlig til og … Læs resten →
AKKORDEN SKULLE HOLDES

Jytte Andersen (f.1938) fortæller om, hvordan hun som nyansat blev sat på plads af kollegerne: “Jeg blev vist, hvordan man lavede indlæg. Det var der ingen ben i. Det tog 20 sekunder at lære. De damer, der stod der, da … Læs resten →
BRYGGERIARBEJDER ELLER FUNKTIONÆR

De fleste bryggeriarbejdere satte en stor ære i deres job, og så ikke noget fællesskab med funktionærerne på bryggeriet. En bryggeriarbejder fortæller i midten af 1980’erne, at selv risikoen for at være uden beskæftigelse, ikke kunne få ham til at blive … Læs resten →
DEN GRÅ EINER OG ANDRE ØGENAVNE

Einar blev ansat som kuskmedhjælper i 1920’erne. Et langt arbejdsliv var for Einar ensbetydende med mange øgenavne. “Ded er ved ded, at jeg på et ret tidligt tidspunkt blev gråhåret, men i øvrigt har jeg da haft mange andre øgenavne, … Læs resten →
FRA DE TIL DU

I en artikel i “Hvem, Hvad, Hvor” fra 1982 diskuteres det, hvorvidt fremmede skal tiltales med De eller du. Allerede i 1960’erne oplevede Jytte Andersen (f.1938) at gå fra De til du. “Efter de første dage skulle jeg ned i … Læs resten →
FORSKEL PÅ FOLK

Der var forskel på folk; ikke bare blandt bryggeriarbejdere og funktionærer, bryggeriarbejdere og håndværkere, men også internt blandt bryggeriarbejdere var der forskel. En tidligere bryggeriarbejder, der arbejdede på Carlsberg i 1970’erne og 1980’erne, fortæller, hvordan man kunne se forskel på … Læs resten →
FUNKTIONÆRERNES FROKOSTSTUE

Funktionærernes spisestue. Et lille glimt af funktionærernes spisestue med porcelæn, hvide duge og William Scharffs malerier på væggene. Arbejdernes spisesteder hed marketenderier eller borgerstuer og var langt mere rå i sine udtryk. Funktionærernes frokoststue http://humlenvedcarls.wpengine.com/wp-content/uploads/funktionaerernesfrokoststue1947.mp4
Læs resten →HÅRD, MEN KÆRLIG TONE

Kan man tale om en særlig Carlsbergånd? I hvert fald er sammenholdet det, medarbejdere har fremhævet som noget enestående ved at arbejde på Carlsberg. Særligt blandt bryggeriarbejderne og i de gyldne dage med op til 5000 kolleger. Men det sociale … Læs resten →
SANGE UNDER ARBEJDET

Alfred Hansen startede på Carlsberg i 1936, og blev fastansat i 1943. Han havde forskellige funktioner på Carlsberg igennem tiden. Han fortæller her om et sangritual i lagerkælderen: Når fustagerne var fyldt med øl og skulle på plads i lagerkældrene, … Læs resten →