TAPPEHALLERNE
Tapningen og dermed tappehallerne er den del af produktionen, som i størst grad har skiftet karakter!
Indtil 1903 skete ølaftapningen på Carlsberg hos lokale aftappere, som modtog øllet på træfustager og derefter selv tappede flasker ved håndkraft, og etiketterede dem med deres egen øletiket. Desværre havde hver aftapper deres standard for opbevaring og hygiejne.
I 1903 blev aftapningen radikalt forandret med opførelsen af en ny tappehal. Her indrettedes kolonner, hvor øllet gik fra hånd til hånd maskine til maskine lige fra flaskesortering og -rensning til påfyldning og nedpakning i ølkasserne.
I de følgende 100 år er ølaftapningen blevet gradvist først mekaniseret siden fuldautomatiseret, således er der i dag kun nogle få mennesker i en tappehal, hvor der i 1903 stod 6 mænd og 28 kvinder ved en enkelt af i alt 10 kolonner i 1903.
Siden 1930’erne havde det været et stort ønske at forbinde tappekolonnen Ny Tap med losning af godsvogne. Samtidig ville man indføre mere rationelle arbejdsgange i tappehallen. Oprindeligt kunne godsvognene køre ind i Ny Tap til Station Hof til et overdækket læsseområde. Station Hof er siden ombygget til autoværksted. Ny Tap rummer i dag en kantine, kontorer og lagre, men store dele af den står tom.
Den er et tidligt eksempel på industribyggeri fra 1950’erne og 1960’erne. I et kulturhistorisk perspektiv fortæller den om Carlsbergs ekspansion samt vilje til at afprøve nye produktionstilrettelæggelser. Det er særligt bygningens struktur, facader og tagformer, der anses for værende bevaringsværdige.
You must be logged in to post a comment.