LONE “LIGELØN”
Lone “Ligeløn” fortæller om ligestillingskampen på Carlsberg i 1970’erne.
På Carlsberg var der en stærk kønsopdeling. Mænd og kvinder var siden 1903 organiseret i hver deres fagforening, der var kvinde- og mandearbejde, og de faglige klubber var ligesom borgestuerne kønsopdelte. Ligestillingskampen startede i 1960’erne og fortsatte i mange år.
Den fagorganisatoriske opdeling gjorde for eksempel, at de mandlige og kvindelige bryggeriarbejdere var konkurrenter, når der blev indført nye maskiner. I 1950’erne var den kvindelige fagforenings argument, at hvis nye maskiner erstattede kvindelig arbejdskraft, skulle arbejdet fortsat være kvindernes. Traditioner snarere end køn var altså argumentet.
Efterhånden som ligestilling kom på dagsordenen i 1960’erne, blev køn en faktor for de kvindelige bryggeriarbejdere. Når de i 1970’erne argumenterede for retten til, hvad der af ledelsen og de mandlige bryggeriarbejdere blev betragtet som mandearbejde, henviste de til, at kvinder var en lige så værdifuld arbejdskraft – kvinder kunne godt have forstand på maskiner og køre trucks.
Hør Lones beretning om kampen for ligestillingen på Bryggeriet
You must be logged in to post a comment.