HESTE OG HESTEVOGNE
Tiden, hvor øludbringning alene foregik med hestevogn, er forbi. Fra 1930’erne overtog motoriserede køretøjer lidt efter lidt distributionen, og i dag kører hestevogne kun ud som en del af reklamefremstød og ved særlige arrangementer.
I 1904 kunne Carlsberg lancere flaskeøl fra egen aftapningshal. Tidligere foregik aftapningen på små selvstændige tapperier, som fik leveret Carlsbergøl på tønde og derefter selv leverede den aftappede øl til kunderne. Konkurrencen fra Tuborg, som fra begyndelsen i 1891 havde leveret flaskeøl, fik Carlsberg til også at gå ind på markedet og selv aftappe øl på flasker.
Carlsberg fik egen tappehal i 1903, og leverede originaltaftappet øl på flasker direkte til kunderne. Det betød et opbud i antallet af heste og hestevogne.
Carlsberg har i dag 12 heste opstaldet, men i 1934 var der 200, og i 1955 var der fortsat 102 heste. Det høje antal heste i 1955 skyldes blandt andet efterdønningerne fra 2. Verdenskrig. Både under 1. og 2. Verdenskrig steg antallet af heste på Carlsberg på grund af mangel på brændsel til de motoriserede køretøjer. Hestene blev anvendt i distributionen af øl, men også i tørvemosen, hvor tørv som alternativt brændsel, blev gravet.
Herefter mistede hesten sin primære funktion på Carlsberg. På selve Carlsbergområdet fortsatte hestene dog med transport af materiel, og levering i Københavns indre by foregik ligeledes med hestevogn i 1950’erne og starten af 1960’erne. Forretningsstrukturen med mange små købmænd og kiosker indenfor en kort radius gjorde det rentabelt. Men efterhånden som supermarkeder kom til, og de mindre købmænd blev færre og større, blev leveringerne ligeledes større. Det kunne derfor ikke længere betale sig med hestevogne. Siden har hestevognene kun kørt ud i anledning af særlige arrangementer og ved reklame.