OMHYGGELIGHED OG RENGØRING I LAGERKÆLDEREN
John Pedersen fik ansættelse i lagerkælderen på Mellembryggeriet i 1959. Han fortæller om arbejdet med at rengøre gærtankene:
“Arbejdet i lagerkælderen bestod i at skabe forudsætninger for at det øl, som vi modtog fra gærkælderen, blev lagret efter forskrifterne og sendt videre gennem centrifugekælderen til Gl Ølkam, som lå i enden af Gl. Tappehal.
Når jeg siger skabe forudsætninger, mener jeg, at der først og fremmest skulle være rent alle de steder, som øllet kom i direkte berøring med. Derudover skulle der være rent i alle kælderområderne, så der ikke var mulighed for, at der kunne komme skadelige mikroorganismer i øllet.
Den første dag jeg mødte op, blev jeg udstyret med et sæt hvidt arbejdstøj, og 2 styk snor. Jakken skulle bæres inde i bukserne, og snorene skulle bruges som seler udenpå. Jeg blev ligeledes udstyret med træsko, gummistøvler og trætøfler, før jeg med min makker, en gammel garvet bryggeriarbejder kaldet Karl Samsø forsvandt ned i kælderdybet.
Vi skulle vaske tanks. Vi hentede en vandslange og nogle stive koste og fandt den rigtige kælder. Vi havde 2 timer til at vaske en tank, og Karl viste mig, hvordan man kom ind gennem mandehullet uden at svine sig for meget til med bærme. Det var her, at snoreselerne stod deres prøve. Tankene var lige blevet tømt for bærme af bærmesjakket, og den tilbageværende bærme skulle vaskes af med brug af kost og masser af vand.
Jeg var ved at glemme at fortælle, at før vi gik ind i tanken, skiftede vi over til gummistøvler, mens de stod i trætøflerne, og dem skubbede vi af, når vi gik ind, men tog dem på, når vi satte benet ud igen. Det var vi altid meget omhyggelige med, for der blev konstant taget prøver af indholdet af mikroorganismer under lagringen af øllet.”