FRA VESTERBRO TIL FORSTÆDERNE
Erland og Johnny fra stalden. De fortæller om 60’erne og 70’erne, hvor alle arbejderne boede på Vesterbro, værtshuskulturen, og hvorfor de nu er flyttet ud i forstæderne.
De fastansatte ungkarle boede i begyndelsen på Carlsberg. Siden bosatte bryggeriarbejderne sig i lokalområdet bl.a. på Vesterbro for med den generelle velstandsstigning i anden halvdel af 1900-tallet at flytte i eget hus i Københavns forstæder.
Den økonomiske fordel i at få kost og logi på Carlsberg, oversteg de forpligtelser, det indebar som f.eks. brandvagt og restriktioner for udgang og hjemkomst. Men efterhånden som Carlsberg voksede, og urbaniseringen tog til, bosatte flere – også ungkarle – sig udenfor området. Vesterbro markerede sig som et arbejderkvarter, men også de andre brokvarterer, Sydhavn og Valby blev hjemsted for mange bryggeriarbejdere.
Det billede ændrede sig med 1950’ernes højkonjunktur, som gav en generel velstandsstigning. Alment boligbyggeri og parcelhuskvarterer voksede frem i omegnskommunerne. Bryggeriarbejdere fik råd til at flytte i eget hus i 1960’erne og i 1970’erne, og i dag er det ikke længere hovedparten, der kan nå arbejdspladsen til fods eller på cykel.
Hør Erland og Johnny fortælle om forandringerne i boligforholdene: