BØRNEARBEJDEREN
Hør drengen Vilhelm Mortensen fortælle om sit arbejde på Carlsberg omkring år 1900.

Tappehallen var domineret af kvinder. Sammen med børn var kvinder billig arbejdskraft og varetog derfor de arbejdskrævende funktioner. I baggrunden ses kvinder, der tager flasker op efter pasteurisering, som efterfølgende bliver pakket i kasser. I forgrunden ses en dreng, der sandsynligvis har har til opgave at transportere flasker eller kasser rundt i hallen. Ca. 1898.
Børns indtægt var en uundværlig del af husholdningsbudgettet for en fattig familie. Børnene arbejdede både før og efter skolegang. Fabriksloven af 1873 satte dog grænsen ved nattearbejde.
På Carlsberg var børn – især drenge – beskæftiget med forfaldent arbejde i tappehallen, med aftapning, som kuskmedhjælper, bud o. lign. Arbejde, der ikke krævede særlig oplæring eller faglig ekspertise. Børn var billig arbejdskraft, blev ofte groft udnyttet, og turde sjældent sige fra. På Carlsberg havde tappedrengene dog fået nok og strejkede i 1906 over arbejdsforholdene og lønnen, dog forgæves da de voksne arbejdere efter sigende gik ind som skruebrækkere.
Med loven om børnearbejde i 1873 var børns arbejdstid blevet indskrænket. Minimumsalderen var 10 år, og børn mellem 10 og 14 år måtte max arbejde 6 ½ time om dagen. Arbejdstiden skulle lægges mellem 6 morgen og 8 aften og derved afskaffedes natarbejde.
Hør Vilhelm Mortensen beretning om arbejdet på Carlsberg:
You must be logged in to post a comment.