FAGLIGT AKTIVE KVINDER OG ÆGTESKAB
Kvinders civilstatus var ikke en privat sag på Carlsberg. I 1940’erne kunne kvindelige funktionærer ikke forvente at beholde deres arbejde, hvis de blev gift. På samme måde kolliderede indgåelse af ægteskab ofte med det fagorganisatoriske arbejde for fagligt aktive kvinder.
I 1953 gik formanden for de kvindelige bryggeriarbejderes fagforening af på grund af giftermål. Fra ingen sider blev der stillet spørgsmålstegn ved, at hendes afgang var en nødvendighed. En nygift kvinde kunne ikke både passe arbejdet som formandinde for en fagforening samt mand og hjem.
Kvinders arbejde som tillidsrepræsentanter kunne også skabe problemer. Nogle mænd ønskede for eksempel ikke, at deres kone skulle være aktiv og engageret i det faglige arbejde. Selv i midten af 1960’erne kunne kvindelige bryggeriarbejdere være tvunget til at vælge mellem mand eller fagforeningsarbejde. I de kvindelige bryggeriarbejderes fagforeningsprotokol fra 1964 står der:
“16/4 modtager formanden et brev fra Maggi Hansen K.B.V., hvori hun indtrængende anmoder om at fratræde som tillidsrepræsentant for sine kolleger, da det ikke kan forenes med hendes for nylig indgåede ægteskab. Efter et bestyrelsesmøde der har trukket sent ud, er hun blevet stillet overfor et valg. Maggi A. ønsker at bevare sit ægteskab, og vi må vælge en anden i hendes sted.”
You must be logged in to post a comment.