BRYGGERIARBEJDERNES FORBUND
Mange arbejdere organiserede sig efter oprettelsen af den danske afdeling af Internationalen i 1871. Først 25 år efter fulgte bryggeriarbejderne trop. De patriarkalske forhold på bryggerierne er ofte givet som årsagen til bryggeriarbejdernes sene organisering.
Bryggeriarbejderforeningen blev den 14. januar 1897 stiftet som en afdeling under Det københavnske Arbejdsmandforbund. Den første august, mindre end et halvt år efter, brød bryggeriarbejderne ud og oprettede Bryggeriarbejdernes Forbund for København og Omegn.
Arbejdsmandsforbundet anså bryggeriarbejderne for at være usolidariske. De mente, at ufaglærte skulle stå sammen. Holdningen hos formand for bryggeriarbejderne, Carl Hansen var derimod, at bryggerfagets interesser bedst blev tjent i en selvstændig organisation
Forbundets første opgave var arbejdet for bedre løn og kortere arbejdstid og siden oprettedes også sygekasse, begravelseskasse, arbejdsløshedskasse, en strejkefond mm. Det havde bl.a. til formål at løsne op for det patriarkalske forhold mellem arbejdsgiver og -tager. På Carlsberg fik de faste bryggeriarbejdere f.eks. sygehjælp, en pensionsordning ved ansættelse i 10 år og god opførsel o.a.. Det skabte i manges øjne et uhensigtsmæssigt afhængighedsforhold, hvor arbejderne i frygt for at miste deres arbejde eller hjælpeforanstaltningerne ikke turde sætte sig op imod uretfærdige forhold på bryggeriet. Med forbundet var de første spadestik mod flere rettigheder til bryggeriarbejderne blevet etableret.